Nordiska pausarkivet

Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras.

Nordiska pausarkivet i Björkö, Finland är världens enda arkiv för pauser i musikalisk kontext, med fokus på de nordiska ländernas musik.

Historia

Nordiska pausarkivet inrättades 2008 i Umeå av Sven Allerstrand i samband med hans pensionering. Allerstrand var generaldirektör för Statens ljud- och bildarkiv 1979-2008. Inrättandet av Nordiska pausarkivet var hans inlägg i debatten om bullerskador på grund av överdriven exponering för ljud(1).

Nordiska pausarkivet hyrde in sig i källaren på Vasagatan 16 i Umeå från och med mars 2008 (källa behövs). En kort tid efter inrättandet av arkivet stod det dock klart att ljudmiljön inte motsvarade det krav på tystnad som ett pausarkiv ställer. (källa behövs). Då Allerstrands försök att få till stånd ett tystnadsavtal med Umeå stad förkastats av den svenska hovrätten i juni 2011 inriktade han sig i fortsättningen på att söka ändamålsenliga lokaliteter utanför Sverige. (källa behövs)

År 2013 fann Allerstrand äntligen en tillfredsställande lösning för Nordiska pausarkivet. (källa behövs) Arkivet flyttades tvärs över Kvarken, till Björkö i Finland, där utsiktstornet Saltkaret(2) byggts ovanpå en underjordisk betongbunker som ursprungligen använts för militära ändamål. Saltkaret invigdes år 2010(3) men det fanns inget lokalt intresse för att ta bunkern i bruk. I december 2013 fick Allerstrand tillstånd att hyra in sig med Nordiska pausarkivet. På senare tid har synergieffekterna mellan utsiktstornet och pausarkivet visat sig vara betydande. (källa behövs)

Samlingar

I Nordiska pausarkivets samlingar ingår paustecken och paustystnad med ursprung i nordisk musikalisk kontext. Utanför arkivets intresseområde faller övriga typer av pauser, till exempel tvekan i dagligt samtal(4), väntetiden mellan telefonsignaler (källa behövs) eller signaler från trafikljus(5), tystnaden efter tryckningen på hissknappen tills hissen sätter sig i rörelse (källa behövs) etc.

Paustecken finns dokumenterade i första hand i notskrift. (källa behövs) En av de permanenta utställningarna bär titeln ”Från streck till blixt” och innehåller originalhandskrifter, tryckta partitur, kända kompositörers arbetskopior och privata amatörmusikanters anteckningar. Tidsmässigt omfattar utställningen flera århundraden, från medeltidens mensuralnotskrift till nutida musiknotation, och utgör ett unikum i nordiskt perspektiv. (källa behövs)

Inspelningarna av paustystnad inkluderar alla musikaliska genrer utom modern konstmusik som bygger på enbart pausarrangemang (t.ex. 4’33 av John Cage). (källa behövs) Till rariteterna hör paustystnad på fonografrullar som spelades in av den finländska musikforskaren Otto Andersson före mitten av 1900-talet, samt paustystnad på demoversionen av The final countdown av det svenska hårdrockbandet Europe. (källa behövs)

En särskild attraktion är en autentisk kassettbandspelare från 1987, som tidigare tillhört Allerstrand själv. (källa behövs) Med hjälp av bandspelaren kan besökare interaktivt utforska pausens betydelseskapande funktion för det musikflöde som uppstår på ett blandband då man som radiolyssnare själv trycker på en fysisk pausknapp för att t.ex. undvika att spela in mellanpratet mellan låtarna i radions topplista.

Noter

(1) Arbetsmiljöverket: Risker med buller. Läst 14.20.2017
(2) Kvarkens skärgård: Utsiktstornet Saltkaret erbjuder vackra vyer av moränryggarna. Läst 14.10.2017
(3) Kvarkens skärgård: Nytt utsiktstorn öppnades i Svedjehamn lördagen den 20.3.2010. Läst 14.10.2017
(4) Jennie Karlsson: Samtalsanalys. (2007)
(5) Transportstyrelsen föreskrifter och allmänna råd om trafiksignaler. (2014)

Annonser

7 reaktioner på ”Nordiska pausarkivet

 1. Det måste vara problematiskt när ett pausarkiv inte uppfyller kravet på tystnad. Än värre när också staten förkastar tystnadsavtalet.

  Helt surrealistiskt blir det med en samling av paustecken… 🙄 Tankarna förs omväxlande till Jersild och Kafka. 😂

  Liked by 1 person

 2. Vilken suverän Wikipedia-artikel! Pausens betydelseskapande funktion i egeninspelade kassettband är ju en svindlande fin tanke – skulle finnas material för en etnologisk doktorsexamen där! Jag blev också väldigt nyfiken på demoversionen av The Final Countdown och det är nästan att jag måste leta om den finns på riktigt…

  Liked by 1 person

  1. Tack, jag hade väldigt roligt när jag skrev artikeln 🙂 Pauser är också musik, brukar det sägas, och pauser i samtal är ju minst lika viktiga som orden mellan pauserna, så ett pausarkiv skulle nog fylla sin plats.

   Det är Joey Tempest som berättat att han hade en demo av The Final Countdown så nånstans måste en sån version finnas. Eller, har åtminstone funnits 🙂

   Liked by 1 person

 3. Fantastiskt! Det är så jag önskar att nordiska pausarkivet existerade så att jag kunde besöka det. Faktiskt kunde jag gott tänka mig att någon av John Cages Fluxus-kollegor skulle kunna skapa konceptet i konstsammanhang. Det finns ju många aspekter att utforska i frågan om pauser och tystnad; vad säger man genom att hålla pauser och inte säga något, kan man faktiskt åstadkomma tystnad och hur låter det då? En annan aspekt kunde ju vara inspelningar av orkestrala stämmor – jag tänker på perkussionisten som ofta har många tiotals minuter paus, innan hen får smälla till med cymbalerna.
  Jag gillar den absurdistiska aspekten i din text, dels i konceptet men också i det, som Margareta säger, kafkaeska i utförandet av pauarkivet. Källorna och länkarna har du skött utmärkt, det känns precis som en wikipediaartikel. Bra jobbat!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s